April 2024 Twee bestuursleden Stichting MPH ontvangen lintje – Matthäus-Passion Huizen

Vergadering

Nietsvermoedend kwam Eduard Rebel naar het gemeentehuis. Hij dacht dat hij een vergadering had met wethouder Karin van Werven over de subsidie voor de Stichting Matthäus-Passion, maar had door dat de vork anders in de steel zat toen de burgemeester opeens in vol ornaat binnen kwam lopen.

Eduard was voorzitter van de Christelijke Oratoriumvereniging Excelsior in Huizen van 2002 tot 2021.Hij zorgde creatief voor nieuwe leden en manieren om de vereniging gezond te houden en onderhield persoonlijke contacten met het bestuur, de leden, sponsoren en de gemeente Huizen.

“Helaas werd de vereniging in 2021 opgeheven. Het ging gewoon niet meer en corona was de bottleneck. En dat zal u ongetwijfeld niet in de koude kleren zijn gaan zitten. Het doet nog steeds iets met u, merk ik.” Eduard is tegenwoordig bestuurslid én vrijwilliger bij de Stichting Ondernemersfonds ’t Hart van Huizen.

Matthäus-Passion

In 2016 zong COV Excelsior de Matthäus-Passion in de Oude Kerk. “Het kon natuurlijk niet uitblijven dat u toe zou treden tot het bestuur van deze nieuwe stichting. Uw kennis en ervaring passen daar denk ik heel goed.” Eduard was ook penningmeester bij de Korfbalvereniging van Huizen.

Wat zeggen andere mensen over Eduard? “Hij zoekt naar verbinding en oplossingen” en “Eduard is zeer gedreven.” De vier kernwoorden van de burgemeester? Persoonlijk, onafhankelijk, gedreven, oplossingsgericht. “U heeft, net als allemaal, de koninklijke onderscheiding meer dan verdiend.”

‘We hebben het in totaal misschien wel over veertig jaar vrijwilligerswerk’

Wat vindt Eduard zelf van zijn onderscheiding? “Ik vind het geweldig. Ik vind het zo’n waardering voor al het werk wat je hebt gedaan de afgelopen jaren. We hebben het in totaal misschien wel over veertig jaar vrijwilligerswerk. Het is heel bijzonder en ik vind het echt geweldig.”

Eigenlijk had hij helemaal geen tijd om naar het gemeentehuis te komen. “Ik was van plan naar mijn werk te gaan, maar werd overtuigd dat ik echt moest komen. Ik ben er echt ingetuind. Maar wel op een hele leuke en plezierige manier.” Hij had zijn onderscheiding absoluut niet verwacht.

“Ik las gisteren een artikel en daar stond in ‘als je op de dag voor Koningsdag naar het gemeentehuis moet gaan, dan moet je even gaan opletten’. En toen dacht ik even in een brainwave: ik heb morgen een afspraak. Maar toch denk je dat het niet voor jou is, maar voor iemand anders.”

In 2019 ontving Eduard uit handen van zijn broer Bert Rebel, wethouder voor het CDA in Huizen, de Koninklijke Erepenning voor COV Excelsior. “Die was voor ons allemaal, maar deze is voor mij. En dan zegt iemand anders, de burgemeester, ook nog zulke mooie dingen over je.”

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.