De Matthäus Passion – Matthäus-Passion Huizen

De Matthäus Passion

Achtergrond

De Matthäus Passion is een oratorium. Een oratorium vertelt net als een opera een omvangrijk verhaal maar zonder decors, kostuums en ensceneringen.  Een verteller houdt de rode draad van het verhaal vast. Bij de Matthaus Passion is dat de evangelist.

BACH

Johann Sebastian Bach

De Matthäus Passion werd gecomponeerd door Johan Sebastian Bach, die leefde van 1685 tot 1750. Hij wordt beschouwd als één van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek.

De Matthäus Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus. Het omvat de laatste drie dagen van zijn leven; het begint bij het laatste Avondmaal en eindigt na de graflegging. De tekst van dit muzikale meesterwerk komt uit het evangelie van Matthäus. De teksten worden afgewisseld met koralen (kerkliederen uit de tijd van Bach), aria’s en koorstukken. Het oratorium is gedateerd rond 1728, maar spreekt ook vandaag nog steeds jong en oud aan.

Uitvoering

toon_de_graaf

Dirigent Toon de Graaf

In Huizen wordt de Matthaus Passion uitgevoerd door COV Excelsior samen met COV Gorkum, de christelijke oratoriumvereniging uit Gorinchem. Het geheel staat onder leiding van Toon de Graaf.

De beide zangkoren vervullen op een aantal momenten in de Matthäus-Passion verschillende rollen. Soms zijn het reacties van de menigte op de gebeurtenissen. Er zijn ook passages die een verbeelding zijn van een dialoog tussen  gelovigen en ooggetuigen. Op weer andere plaatsen vormen beide koren samen één groot koor, die de gevoelens van de massa verklanken.

 

 

 

Peter den Ouden

Musicus Peter den Ouden

Musicus Peter den Ouden

Peter den Ouden woont in Huizen en is een groot Bach kenner en – liefhebber. Hij studeerde orgel, piano, koordirectie, kerkmuziek en schoolmuziek. Hij werkte vele jaren als cantororganist en docent muziek voordat hij van 1985 tot 2006 werkzaam was aan de conservatoria in Hilversum en Amsterdam als docent methodiek/didactiek, bijvak koordirectie en als coördinator van de Opleiding Docent Muziek. Hij was en is een veelgevraagd gastdocent, dirigent, organist en jurylid, zowel in binnen- als buitenland.

Op dit moment is Peter den Ouden nauw betrokken bij de muziekeducatie in Suriname en werkzaam als cantor-organist aan Willibrordkerk in Nederhorst den Berg, als organist aan de dorpskerk in Blaricum en als freelance musicus.