Het leven van Johann Sebastian Bach 1. – Matthäus-Passion Huizen

In een serie van vijf afleveringen beschrijven we de levensloop van Johann-Sebastian Bach (1685-1750). De namen van de afleveringen zijn de plekken waar de componist die jaren verbleef.

Eisenach.
1685 – 1695

Eisenach

Eisenach

Johann Sebastian Bach werd geboren op 21 maart 1685 als zoon van Johann Ambrosius, hoftrompettist van de hertog van Eisenach en hoofdmuzikant van de stad Eisenach in Thüringen. Leden van de familie Bach bekleedden al jaren in heel Thüringen belangrijke muzikale functies als organist, instrumentalist of kantor. De familienaam werd toen al geassocieerd met muzikaal talent.

Georgenkirche

De Bachs woonde in Eisenach in een redelijk ruim huis net boven het stadscentrum. Hier leerde de jonge Johann Sebastian van zijn vader om de viool en het klavecimbel te spelen. Zijn destijds beroemde oom Johann Christoph Bach gaf hem de eerste lessen in de kunst van het orgelspelen in de Georgenkirche in Eisenach. Sebastian zou een zeer leergierige leerling geweest zijn en werd al snel virtuoos op deze instrumenten.

Toen hij acht jaar oud was, ging hij naar de oude Latijnse Grammatica School, waar ook Martin Luther ooit leerling was. Hij leerde lezen en schrijven, zowel in het Latijn als in het Duits. De schoolkinderen vormden het koor van de St. Georgenkirche, waar dus ook Johann Sebastian in zong. Hij werd omschreven als ‘een ongewoon fijne zuivere stem’. De Lutherse geest zou sterk geweest zijn in Eisenach, want het was in het

Wartenburg Kirche

Wartenburg kasteel hoog boven de stad, dat Martin Luther zich verborg voor zijn vervolgers en het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde.

Wegen waren nog niet geplaveid in de kleinere steden. Rioolwater en afvalverwerking was slecht georganiseerd. De gezondheidszorg en kennis van hygiene waren nog slecht. Daardoor waren de sterftecijfers hoog. Op jonge leeftijd verloor Johann Sebastian een zus en een broer. Toen hij negen jaar oud was, stierf zijn moeder en kort daarna zijn vader.

Johann Sebastian en een van zijn broers, Johann Jakob, werden in het huis van hun 16 jaar oudere broer, Johann Christoph ondergebracht. Die was pas getrouwd en woonde in Ohrdruf, een kleine stad, dertig mijl ten zuidoosten van Eisenach. Johann Christoph was leerling geweest van Pachelbel, en had een baan als organist van de St. Michaeliskirche in Ohrdruf.

Volgende aflevering: Ohrdruf 1695 – 1700.

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.