Het leven van Johann Sebastian Bach 3 – Matthäus-Passion Huizen

LÜNEBURG: 1700-1702

Johannes Kirche in Lüneburg

Toen Johann Sebastian het Noord-Duitse muziekcentrum Lüneburg bereikte, was hij zeer welkom vanwege zijn ongewoon mooie sopraanstem. Hij werd onmiddellijk aangenomen in het selecte gezelschap van zangers die het’ Mettenchor’ (Mattins Koor) vormden. Hun zangoptredens waren talrijk, en Johann Sebastian had dus een unieke kans om deel te nemen aan tal van koor- en orkestvoorstellingen in de armere Thüringer steden van zijn vaderland. Ook mocht hij zo vaak bij wilde in de fraaie muziekbibliotheek van het Gymnasium studeren, waar ook enkele van de beste voorbeelden van Duitse kerkmuziek te vinden waren.

De opgroeiende jongen verloor al snel zijn sopraanstem, en kon zich al snel nuttig maken als violist in het orkest, en als begeleider op het klavecimbel tijdens de koorrepetities.

In deze periode had hij het geluk Georg Böhm te ontmoeten, organist van de Johanniskirche in Lüneburg, die zelf leerling was

Het Hof van Celle

Hof van Celle

geweest van de beroemde organist Jan Adams Reinken in Hamburg. Böhm liet Johann Sebastian kennismaken met de grote orgeltradities van Hamburg, waar naartoe hij te voet verschillende pelgrimstochten maakte. Hij leerde de Franse instrumentale muziek kennen toen hij vanwege zijn grote vioolvaardigheid aan het Hof van Celle, 50 mijl ten zuiden van Lüneburg, mocht spelen. Hoewel duidelijk Duits in zijn bouw en uiterlijke verschijningsvorm, stond het Hof van Celle bekend als een’ miniatuur Versailles’ door zijn rijke interieurs en Franse muzikale smaken.

Vlak voor zijn achttiende verjaardag besloot Johann Sebastian, verrijkt door deze muzikale ervaringen, dat hij als organist in zijn geboortestreek Thüringen aan het werk wilde. Hij was geïnteresseerd in een orgel in aanbouw in de nieuwe kerk van Arnstadt en omdat leden van zijn familie al generaties lang professioneel actief waren in die omgeving, had hij het voorgevoel dat hij de post zou kunnen bemachtigen. In 1702 vertrok hij uit Lüneburg en keerde terug naar het zuiden.Het leven van Johann Sebastian Bach

Volgende aflevering: Weimar 1703

Laat een antwoord achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.