Uitvoerenden – Matthäus-Passion Huizen

Uitvoerenden

De COV Excelsior voert het werk samen uit met COV Gorkum, de oratoriumvereniging uit Gorinchem. Beide koren hebben Bach’s Passie met veel succes uitgevoerd, in Gorinchem en in Huizen. Het geheel staat onder leiding van dirigent Toon de Graaf.

Het koor wordt begeleid door het Promenade Orkest. Het Promenade Orkest is een professioneel symfonieorkest, gespecialiseerd in het begeleiden van koren. Het werd in 2004 opgericht en heeft sindsdien in heel Nederland honderden koorbegeleidingen verzorgd. Naast het standaard oratoriumrepertoire speelde het orkest ook opera, operette en musical. Het orkest heeft een vaste kern musici, met vaste aanvoerders van strijkers- en blazersgroepen

Toon de Graaf: dirigent

  • Toon de Graaf werd geboren in Nieuwendijk bij Gorinchem. Hij kreeg al op jonge leeftijd pianolessen van zijn vader, zelf een verdienstelijk organist en koordirigent. In 1984 behaalde hij het diploma koordirectie ‘met onderscheiding’ op het Utrechts conservatorium. Hij studeerde daar bij Reinier Wakelkamp (koordirectie) en Charles de Wolff (orkestdirectie en partituurspel) Tegelijkertijd studeerde hij schoolmuziek bij Chris Bos en Herm van der Heijden. Hij volgde diverse cursussen en masterclasses bij onder andere Jan Eelkema, Lucas Vis, Daniel Reuss en Jos van Veldhoven. Hij is momenteel dirigent van 3 koren. Naast zijn dirigentschap bij COV Excelsior in Huizen is hij dat bij COV Gorkum in Gorinchem en COV Amicitia in Uithoorn.

 

 

Ronald Dijkstra: Christus

  • Ronald Dijkstra studeerde kerkmuziek in Utrecht en kreeg les in de vakken piano, orgel, koordirectie en zang. Hij kreeg zangles van Rom Kalma en vervolgde van Jos Burcksen, bij wie ij ook afstudeerde. Daarnaast zette hij zijn pianostudie voort en bekwaamde hij zich als koordirigent. Als solozanger is hij regelmatig te horen in opera- en oratoriumuitvoeringen. Een hoogtepunt was zijn rol in de opera Ibn Sina, gecomponeerd door jazzmusicus Michiel Borstlap in opdracht van de emir van Qatar en daar ook voor het eerst uitgevoerd. Regelmatig Ronald hij ook te horen als liedzanger. Als koordirigent is hij verbonden aan een parochie in Amsterdam en leidt hij kamerkoor Podevijn. Verder geeft hij zangles, zowel aan amateurs als professionals.

Peter Vos: Evangelist

  • Na een succesvol afgeronde studie geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht, genoot de lyrische tenor Peter Vos zijn zangopleiding bij Christa Wolfs-Van den Bosch, sopraan, en tenoren Jos van Eyck en Manfred Jung tot medio 2008. Hij volgde masterclasses bij John Bröcheler en Kurt Moll en werd gecoacht door Hein Meens tot aan diens plotse overlijden in februari 2012. Peter heeft een ruime oratorium- en concertervaring: o.a.Passionen en Cantates van Bach. Hij werkte samen met dirigenten als Jean-Yves Ossonce, Marco Zambelli, Raymond Janssen, Manfred Jung, Laurent Wagner, Ivan Anguélov, Jan Stulen, Stephan Pas, Niek Idelenburg en Nico van der Meel, met orkesten als het Brabants Orkest, Limburgs Symfonie Orkest, Florilegium Musicum, het Orchestra Particolare, Continuo, het Staats Balletorkest van de Oekraïne, het Dordts kamerorkest en vele andere en mocht werken onder regisseurs als Dalia Ibelhauptaite, Gudrun Hartmann, Giles Havergal, Leo Decker en Aidan Lang.

Martha Bosch: Sopraan

  • Martha Bosch studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Hein Meens en Sasja Hunnego.
    De jonge, heldere sopraan soleerde veelvuldig in de Matthäus-Passion en Johannes-Passion van Bach, Die Jahreszeiten van Haydn, het Gloria van Vivaldi, Te Deum van Purcell, Stabat Mater van Pergolesi, Magnificat van Rutter, Requiem van Faure, de Petit Messe Solennelle van Rossini en in diverse cantates van Bach en Telemann. Hierbij werkte zij samen met dirigenten als Jos van Veldhoven, Jos Vermunt, Bas Ramselaar, Nico van der Meel en Alfredo Bernardini. Afgelopen december maakte zij haar debuut als soliste bij Ton Koopman.Martha Bosch won het Prinses Christina Concours en debuteerde al op 17-jarige leeftijd bij de opera als Bastienne in Mozarts Bastien und Bastienne (Residentie Orkest, 2003). Sindsdien vertolkte zij diverse operarollen.

Martine Straesser: Mezzosopraan

  • Martine Straesser begon haar opleiding aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam waar ze studeerdebij Charles van Tassel. Vervolgens studeerde zij twee jaar aan de Royal Scottish Academy te Glasgow waar ze haar Master’s degree in opera behaalde. Hierna was ze een seizoen lid van de operastudio  Nederland  (2000). Op het concertpodium zong Martine o.a. bij het Brabants orkest (’three Shakespeare songs’ van Ton de Leeuw en ‘Die Fledermaus’) en de Neder­ landse Bachvereniging (‘Israel in Egypt’ o.l.v. Paul McCreesh) en verder bij orkesten als Holland Symfonia en het Gelders Orkest. In 2006 zong zij in het Concertgebouw Amsterdam haar eerste Verdi ‘Requiem’. Martine is een veelgevraagd soliste bij diverse oratoriumverenigingen in het land en heeft daarin een breed repertoire opgebouwd dat reikt van Bach tot  Britten.

Gerben Houba: Tenor

  • De tenor Gerben Houba zingt al zijn hele leven. Zijn huidige coaches zijn Marcel Reijans en Paul Triepels. Hij volgde diverse masterclasses en kreeg acteer- en bewegingslessen van regisseur Maarten Vonk. In 2010 ontving hij op het Peter de Grote Festival in Groningen de Honorary Award for outstanding Musicianship. Als solist maakte hij in 2007 zijn debuut in het Concertgebouw met werk van Helmut Barbe. Gerben zingt naast hedendaagse muziek ook traditionele oratoria en uiteenlopende operarollen. Van 1995 tot 2011 zong Gerben  in Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss. Tegenwoordig is hij verbonden aan het Groot Omroepkoor en als remplaçant aan De Nationale Opera. Verder maakt hij deel uit van vocaal kwartet Quatre Bouches, waarvan hij de oprichter is.

Willem de Vries: Bas

  • Bariton Willem de Vries studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna volgde hij lessen bij onder anderen Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Quasthoff, Jard van Nes en Maarten Koningsberger. Hij is te horen geweest in tal van operarollen van verschillende gezelschappen waaronder Opera Zuid, Opera Trionfo en Opera op Zak. Hij werkte mee aan educatieve projecten zoals ‘Concert voor 1000 sterren’, ‘De rijke man en de nachtegaal’ en ‘Meneer Gijs wil een prijs’. Daarnaast is Willem actief als oratorium- en liedzanger. Hij werkte met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Jos van Veldhoven en Peter Dijkstra. Een laatste bijzonderheid is dat Willem af en toe deel uitmaakt van het ensemble Frommerman, bekend van het Koninginnedagconcert in 2016 en het Prinsengrachtconcert in 2008.

Cees van der Poel: Organist

  • Cees van der Poel studeerde orgel bij Albert de Klerk in Haarlem en bij Hans van Nieuwkoop aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Daarnaast rondde hij in Amsterdam een studie kerkmuziek af en aan het Maastrichts Conservatorium een hoofdvakstudie piano bij Frédéric Meinders en Joop Celis.